Nákupy

Kvalitu nehrdzavejúcej ocele oceníte najmä v exteriéri

Mať pocit istoty a opory v podobe zábradlia je hlavné hľadisko pri navrhovaní schodísk, očakávame ho všetci, najčastejšie pri chôdzi po schodisku či na balkóne, keď sa z neho vykláňame a pritom sa opierame o pevné zábradlie. Kotvenie je dôležité rovnako ako jeho typ, pretože nevhodne osadené zábradlie môže spôsobiť nešťastie.

Jednoducho skonštruované zábradlie

Bytové domy pri pohľade zvonka tvoria pekný, geometricky vyvážený celok, ktorému nechýba prvok vo forme zábradlí na balkónoch či terasách. Schodiská, či už interiérové alebo vonkajšie, sú takisto elementom, ktorý tvorí dizajn priestorov komerčných budov. Na ich výrobu sa môžu využívať rozličné druhy materiálov, drevo, kov, sklo či plasty. Každý z nich je niečím výnimočný, no najuniverzálnejšia je asi nehrdzavejúca oceľ, tú si dokážeme predstaviť v každom prostredí.

Neoddeliteľnou súčasťou budov, ktoré sa práve stavajú, ale aj pre rekonštruované stavby sa toto zábradlie stalo zaujímavé z hľadiska kvality, životnosti či nákladov na ošetrovanie. Nehrdzavejúca oceľ sa môže vyrobiť ako stĺpiky, ktoré sa použijú na nerezove zabradlia skonštruovanie zábradlia, osadia sa vo vzdialenostiach od seba podľa normy a ukotvia sa do podlahy zhora alebo zboku. Pri použití iba stĺpikov hovoríme o stĺpikovom zábradlí.

Sklo sa dá využiť aj ako doplnkový materiál k stĺpikom z nehrdzavejúcej ocele, vyplní priestor medzi nimi, k stĺpikom sa uchytí úchytmi a aj povrchová úprava skla sa dá variovať. Od číreho, cez matné, pieskované alebo farebné, každý typ má svoje prednosti a do priestoru vnesie trocha originality. Oceľ, z ktorej sa bude vyrábať zábradlie do exteriéru, musí byť odolnejšia ako pre interiér, lebo bude po celý čas pod vplyvom poveternostných podmienok, vetra, mrazov, slnka, nečistôt a prachu, ale aj mechanického namáhania.

Balkóny s typicky tvoreným zábradlím

Cena za zábradlie sa vypočíta podľa toho, koľko materiálu a v akej kvalite sa na jeho výrobu použilo, množstvo a úprava bezpečnostného skla alebo nutnosť použitia a výroby atypických prvkov, no jeho výšku vyváži jeho kvalita a dlhá životnosť, počas ktorej sa zábradlie nemusí opravovať, iba utierať a leštiť špeciálnymi prostriedkami.

Podobné príspevky